(IT)
Quindi,
in breve COS’E’ LA GOTTA?
La gotta è
una malattia del metabolismo caratterizzata da cinque
componenti, che possono presentarsi in combinazione variabile: presenza di
elevati tassi ematici di acido urico; accumulo di cristalli di urato
monosodico all'interno delle articolazioni e in altri tessuti (tofi); accessi
acuti intermittenti di artrite dovuti alla deposizione di questi
cristalli nel liquido sinoviale; alterazioni renali spesso associate
a ipertensione; formazione di calcoli renali di acido urico.
Conosciuta già nei
tempi antichi, era considerata malattia tipica dei ricchi, dato che solo essi
potevano concedersi il lusso di abbondanti pietanze a base di carne, o pesce,
variamente condite e, quindi, ad elevato contenuto proteolipidico. Al giorno
d'oggi, avendo la maggior parte degli strati sociali raggiunto il benessere
economico, il riscontro di uricemia elevata (>7 mg/dl) è divenuto
piuttosto frequente.
Al fine di prevenire
l'insorgenza della gotta, può essere necessario seguire una dieta appropriata:
- Evitare gli alimenti con un elevato tenore di basi puriniche;
- Limitare l'apporto proteico ad un grammo al giorno, per chilo di peso corporeo ideale;
- Ridurre drasticamente i grassi da condimento;
- Bere abbondantemente al fine di assicurare una buona diuresi;
- Limitare i diuretici, che, aumentando l'escrezione di urati, possono favorire la deposizione di cristalli nelle vie urinarie.
QUINDI gli alimenti
ricchi di purine sono:
- tutte le carni, in particolare i visceri (cervella, fegato, rene, cuore etc);
- dadi e sughi a base di carne;
- alcuni frutti di mare (cozze, vongole, crostacei);
- alcune verdure (spinaci, asparagi, cavolfiori, funghi);
- i legumi (fagioli, piselli, lenticchie);
- il tè e il cioccolato
Bisogna inoltre
considerare che:
- una dieta ricca di carboidrati (amido) favorisce l'escrezione di acido urico;
- una dieta ricca di lipidi e fruttosio favorisce la ritenzione di acido urico.
(RO)Deci, pe scurt, CE ESTE GUTA?
Guta este o boală metabolică caracterizată prin cinci
componente, care pot să
apară în diferite combinaţii: prezenţa în sânge anivelurilor ridicate
de acid uric ; acumulări
de cristale de urati in
articulatii si în tesuturi moi (tofi
gutosi), atacuri intermitente acute de artrita din
cauza depunerii acestor cristale in
lichidul sinovial, tulburări renale de multe ori asociate
cu hipertensiune arterială, pietre la rinichi. Cunoscută
deja în antichitate, guta a fost considerata boala tipică a
bogaţilor, aşa cum numai ei îşi puteau permite luxul de
a se alimenta abundent cu
carne sau peşte, condimentate în mod variat şi, prin
urmare, cu conţinut proteolipidic ridicat. În
zilele noastre, deoarece cea mai mare parte a păturilor sociale a
ajuns la un anumit nivel de
bunăstare economică, nivelul crescut de acid uric (> 7
mg / dl) a devenit destul de frecvent.
Pentru a
preveni apariţia gutei, este recomandabil să urmaţi o dieta corespunzătoare:
- Evitati alimentele cu un conţinut ridicat de purine;
- Limitaţi aportul de proteine la un gram pe zi per kilogram de greutate corporală ideală;
- Reduceţi în mod drastic grăsimile din condimente;
- Beţi mult, în scopul asigurării unui debit bun de urina;
- Limitaţi utilizarea diureticelor, care cresc excretia de acid uric, promovând astfel depunerea de cristale la nivelul tractului urinar.
AŞADAR,
alimentele cu conţinut sporit de purine sunt:
- carnea, în mod special măruntaiele (creier, ficat, rinichi, inimă etc);
- cubuleţele de bulion şi sosurile pe bază de carne;
- unele fructe de mare (midiile, scoicile, crustacee);
- unele legume (spanac, sparanghel, conopida, ciupercile);
- boboasele (fasolea, mazărea, lintea);
- ceaiul şi ciocolata
Şi
mai trebuie să ţinem minte că:
- o dietă bogată în carbohidraţi (amidon) favorizează eliminarea acidului uric;
- o dietă bogată în grăsimi şi fructoză favorizează retenţia acidului uric.
Nessun commento:
Posta un commento