Cos'è la gotta? / Ce este guta?


(IT)
Quindi, in breve COS’E’ LA GOTTA?

La gotta è una malattia del metabolismo caratterizzata da cinque componenti, che possono presentarsi in combinazione variabile:  presenza di elevati tassi ematici di acido urico; accumulo di cristalli di urato monosodico all'interno delle articolazioni e in altri tessuti (tofi); accessi acuti intermittenti di artrite dovuti alla deposizione di questi cristalli nel liquido sinoviale; alterazioni renali spesso associate a ipertensione; formazione di calcoli renali di acido urico.
Conosciuta già nei tempi antichi, era considerata malattia tipica dei ricchi, dato che solo essi potevano concedersi il lusso di abbondanti pietanze a base di carne, o pesce, variamente condite e, quindi, ad elevato contenuto proteolipidico. Al giorno d'oggi, avendo la maggior parte degli strati sociali raggiunto il benessere economico, il riscontro di uricemia elevata (>7 mg/dl) è divenuto piuttosto frequente.
Al fine di prevenire l'insorgenza della gotta, può essere necessario seguire una dieta appropriata:
  • Evitare gli alimenti con un elevato tenore di basi puriniche;
  • Limitare l'apporto proteico ad un grammo al giorno, per chilo di peso corporeo ideale;
  • Ridurre drasticamente i grassi da condimento;
  • Bere abbondantemente al fine di assicurare una buona diuresi;
  • Limitare i diuretici, che, aumentando l'escrezione di urati, possono favorire la deposizione di cristalli nelle vie urinarie.
 QUINDI gli alimenti ricchi di purine sono:

  1. tutte le carni, in particolare i visceri (cervella, fegato, rene, cuore etc);
  2. dadi e sughi a base di carne;
  3. alcuni frutti di mare (cozze, vongole, crostacei);
  4. alcune verdure (spinaci, asparagi, cavolfiori, funghi);
  5. i legumi (fagioli, piselli, lenticchie);
  6. il tè e il cioccolato
 Bisogna inoltre considerare che:
  • una dieta ricca di carboidrati (amido) favorisce l'escrezione di acido urico;
  • una dieta ricca di lipidi e fruttosio favorisce la ritenzione di acido urico.

(RO)Deci, pe scurt, CE ESTE GUTA?

Guta este o boală metabolică caracterizată prin cinci componente, care pot să apară în diferite combinaţii: prezenţa în sânge anivelurilor ridicate de acid uric ;  acumulări de cristale de urati in articulatii si în tesuturi moi (tofi gutosi), atacuri intermitente acute de artrita din cauza depunerii acestor cristale in lichidul sinovial, tulburări renale de multe ori asociate cu hipertensiune arterială, pietre la rinichi. Cunoscută deja în antichitate, guta a fost considerata boala tipică a bogaţilor, aşa cum numai ei îşi puteau permite luxul de a se alimenta abundent cu carne sau peşte, condimentate în mod variat şi, prin urmare, cu conţinut proteolipidic ridicat. În zilele noastre, deoarece cea mai mare parte a păturilor sociale a ajuns la un anumit nivel de bunăstare economică, nivelul crescut de acid uric (> 7 mg / dl) a devenit destul de frecvent. 
Pentru a preveni apariţia gutei, este recomandabil să urmaţi o dieta corespunzătoare:

  • Evitati alimentele cu un conţinut ridicat de purine;
  • Limitaţi aportul de proteine ​​la un gram pe zi per kilogram de greutate corporală ideală;
  • Reduceţi în mod drastic grăsimile din condimente;
  • Beţi mult, în scopul asigurării unui debit bun de urina;
  • Limitaţi utilizarea diureticelor, care cresc excretia de acid uric, promovând astfel depunerea de cristale la nivelul tractului urinar.
 AŞADAR, alimentele cu conţinut sporit de purine sunt:

  1. carnea, în mod special măruntaiele (creier, ficat, rinichi, inimă etc);
  2. cubuleţele de bulion şi sosurile pe bază de carne;
  3. unele fructe de mare (midiile, scoicile, crustacee);
  4. unele legume (spanac, sparanghel, conopida, ciupercile);
  5. boboasele (fasolea, mazărea, lintea);
  6. ceaiul şi ciocolata
 Şi mai trebuie să ţinem minte că:
  • o dietă bogată în carbohidraţi (amidon) favorizează eliminarea acidului uric;
  • o dietă bogată în grăsimi şi fructoză favorizează retenţia acidului uric.

Nessun commento:

Posta un commento